Valerio Amico

Född 1956 i Stockholm
Italiensk pappa
Svensk mamma

1974
Började jobba hos sin farbror Giulio Amico 1974
Pizzeria Del Garda som låg på Kungsholmen.

Farbror Giulio var en av de Italienare som
introducerade pizzerian i Stockholm på 70-talet
Hans första, 1972, kända pizzeria var Pizzeria Roma
på Hornsgatan i Stockholm.

1983
I början på 80- talet blev Valerio kompanjon med
Guglielmo Berolo och kusinen Tiberio Romano även han har jobbat
med gemensamma farbror Giulio. Arvet från Giulio´s
70-tals stil med gipsade väggar och gipskatter
försvann. De startade en ny våg inom branschen.
De byggde pizzerior och pizzabutiker runt om i
Stockholm. Pizzabutikerna hade en ny iögonfallande
stil av moderna 80-talet. De såg mer ut som caféer
i 80-tals färger, typ aprikos, en pizzabänk med en
stor arbetsplats man skulle kunna jobba med fyra-fem
pizzabagare samtidigt. Det var jättesuccé

1991-96
Ägde Valerio & Tiberio en större krog Trattoria Madonna

1997-98
Valerio/Tiberio skapar nytänkande inom branschen.
De öppnade en ny pizzabutik i Alvik, Bromma.
Den här gången introducerade de ett nytt begrepp inom
branschen. Vedugnsbakade pizzor Stockholms första
pizzabutik med en vedeldad stenugn. Råvarorna till
pizzan direkt importerades från Italien. Succén var
ett faktum. Tidningarna döpte den nya pizzan till,
Gourmepizzan.

1997-2000
Valerio kände att han behövde ett break, göra någonting
nytt i livet. Jobbade som modell i ett par år samtidigt
som han började utbilda sig till skådespelare i Stockholm.
1999-2000 studerade han till skådespelare på Lee Strasberg
Theatre Institute i New York. När Valerio återvände till
Stockholm insåg han att det vore synd att kasta bort den
kunskap han besitter inom restaurangbranschen därför
beslutade han att öppna ännu en pizzeria.

1998-2000
Valerio och Tiberio går skilda vägar. Idag bedriver de
egna företag. Tiberio driver idag en pastafabrik
Grand Pasta Tyresö.

2001
Öppnades Ristorante Dell´Attore i stadsdelen Östermalm.
Namnet uppkom efter det att italienarna
kallade Valerio för Attore "skådespelaren".
Valerio´s motto är att pizzorna skall vara i samma nivå
som i Italien. Dell´Attore gör inga pizzor med andra
råvaror från andra kulturer, ex. banan, ananas, oxfilé
med bearnaisesås, kebab mm.

2002
Italienska ambassaden erbjöd Valerio att tävla i Europa
(Bryssel), tävla som italiensk representant från Sverige.
Krav var att du var av italiensk börd.
De bästa Italienska pizzabagarna i Europa tävlade mot
varandra. Valerio blev 2:a i Europa, men ser det inte som
någon stor grej, eftersom han inte blev 1:a.

2005
Ristorante Dell´Attore fick Fem Stjärnor i Svd/krog

2006
Valerio kände att han var tvungen att lägga skådespelar
yrket på is. Det hårda restauranglivet kräver sin sak i
hårt arbete. Att arbeta som skådespelare innebär att
man måste ha tid att fokusera då räcker tiden inte till
att driva en krog. Valerio beslutade att endast göra roller
i mån om tid. Eftersom han älskar detta yrke hoppas han i
framtiden kunna återuppta och arbeta som skådespelare.

2009
Idag drivs Dell Attore som en familjekrog, där det är viktigt
att känna sig hemma. Detta har blivit en succé, recensionerna
talar sitt eget språk. Olika företag inom media har
informerat oss att vi är den mest rekommenderade
pizzerian i Sverige.

2013-01-16

Vi introducerar 2 nya pizzor

2013-01-16

Helgmeny på gång

2013-01-16

Sommaröppet 2013

2010-03-29

Avhämtnings menyer

Design av SoftPower Technology AB