the-chef@2x

The chef

Valerio Amico

Född 1956 i Stockholm
Italiensk pappa
Svensk mamma

1974
Började jobba hos sin farbror Giulio Amico 1974 Pizzeria Del Garda som låg på Kungsholmen. Farbror Giulio var en av de Italienare som introducerade pizzerian i Stockholm på 70-talet Hans första, 1972, kända pizzeria var Pizzeria Roma på Hornsgatan i Stockholm.

1983
I början på 80- talet blev Valerio kompanjon med Guglielmo Berolo och kusinen Tiberio Romano även han har jobbat med gemensamma farbror Giulio. Arvet från Giulio´s 70-tals stil med gipsade väggar och gipskatter försvann. De startade en ny våg inom branschen. De byggde pizzerior och pizzabutiker runt om i Stockholm. Pizzabutikerna hade en ny iögonfallande stil av moderna 80-talet. De såg mer ut som caféer i 80-tals färger, typ aprikos, en pizzabänk med en stor arbetsplats man skulle kunna jobba med fyra-fem pizzabagare samtidigt. Det var jättesuccé.

1991-96
Ägde Valerio & Tiberio en större krog Trattoria Madonna

1997-98
Valerio/Tiberio skapar nytänkande inom branschen. De öppnade en ny pizzabutik i Alvik, Bromma. Den här gången introducerade de ett nytt begrepp inom branschen. Vedugnsbakade pizzor Stockholms första pizzabutik med en vedeldad stenugn. Råvarorna till pizzan direkt importerades från Italien. Succén var ett faktum. Tidningarna döpte den nya pizzan till, Gourmepizzan.

1997-2000
Valerio kände att han behövde ett break, göra någonting nytt i livet. Jobbade som modell i ett par år samtidigt som han började utbilda sig till skådespelare i Stockholm

1999-2000
Studerade han till skådespelare på Lee Strasberg Theatre Institute i New York. När Valerio återvände till Stockholm insåg han att det vore synd att kasta bort den kunskap han besitter inom restaurangbranschen därför beslutade han att öppna ännu en pizzeria.

1998-2000
Valerio och Tiberio går skilda vägar. Idag bedriver de egna företag. Tiberio driver idag en pastafabrik Grand Pasta Tyresö.

2001
Öppnades Ristorante Dell´Attore i stadsdelen Östermalm. Namnet uppkom efter det att italienarna kallade Valerio för Attore "skådespelaren". Valerio´s motto är att pizzorna skall vara i samma nivå som i Italien. Dell´Attore gör inga pizzor med andra råvaror från andra kulturer, ex. banan, ananas, oxfilé med bearnaisesås, kebab mm.

2002
Italienska ambassaden erbjöd Valerio att tävla i Europa (Bryssel), tävla som italiensk representant från Sverige. Krav var att du var av italiensk börd. De bästa Italienska pizzabagarna i Europa tävlade mot varandra. Valerio blev 2:a i Europa, men ser det inte som någon stor grej, eftersom han inte blev 1:a.

2005
Ristorante Dell´Attore fick Fem Stjärnor i Svd/krog

2006
Valerio kände att han var tvungen att lägga skådespelar yrket på is. Det hårda restauranglivet kräver sin sak i hårt arbete. Att arbeta som skådespelare innebär att man måste ha tid att fokusera då räcker tiden inte till att driva en krog. Valerio beslutade att endast göra roller i mån om tid. Eftersom han älskar detta yrke hoppas han i framtiden kunna återuppta och arbeta som skådespelare.

2009
Idag drivs Dell Attore som en familjekrog, där det är viktigt att känna sig hemma. Detta har blivit en succé, recensionerna talar sitt eget språk. Olika företag inom media har informerat oss att vi är den mest rekommenderade pizzerian i Sverige.

2009-2018
I'M STILL HERE; Säger Valerio.
Den lilla kult pizzerian dell’Attore är idag en av Östermalms mest uppskattade etablerade kända krog.
Som fortfarande envist fokuserar sig på att göra Pizza Romana.

Öppettider

  1. mån - ons
  2. tor - lör
  3. sön

Vi håller semesterstängt mellan 10/7 och 31/7 och öppnar åter igen den 1/8 och vi önskar alla våra gäster en trevlig sommar!

Stängningstiderna har en viss reservation. Under vissa perioder, när det är lugnt kan det hända att vi stänger lite tidigare.

Pizzaserveringen; Stänger 1 timme innan stängning 
Köket; Stänger 30 min innan stängning. 
Baren; Serveringen upphör 30 min innan stängning. 
Uteserveringen; Stängs kl 22.00

Jobba hos oss

Vill ni jobba på dell’Attore som pizzabagare/pizzaiolo?

Skicka ett mail till
dellattore1@gmail.com